Friday, April 13, 2007

Doua ore cu Tiganii Gabori

Dintre toate neamurile tiganesti, gaborii, tiganii unguri, isi pastreaza cel mai bine traditiile si portul. Asadar, tiganii cu palarii mari si negre, imbracati in costum tot negru si purtand neaparat mustata, tigancile cu fuste multe si colorate, batic, cozi si multi puradei, pe care ii vedem prin oras, sunt cam intotdeuna Gabori.




Multi gabori se ocupa de vanzarea hainelor vechi in Piata- "Talcioc". Acestea sunt primite ca donatie de la familii de romani, si nepotrivindu-se cu portul tiganesc, sunt vandute mai departe cu preturi infime. O familie pe la care am trecut azi revindea covoare cumparate. Cea mai cunoscuta activitate a gaborilor ramane insa construirea burlanelor.


Despre furat, gaborii spun ca nu au incalcat niciodata legea bisericeasca. Cei mai multi dintre ei sunt "sambatari", adventisti de ziua a 7-a, (adica spre nenorocul fotografilor cu timp liber in weekend, nu lucreaza sambata si nici vineri dupa-masa)

In casuta in care am fost, m-a impresionat, ca intotdeuna, cat de deschisi sunt oamenii- la "una" care vine la poarta si vrea sa faca poze, asa, pentru ea. Mereu ma gandesc ca daca la mine ar veni cineva asa, sigur l-as suspecta de nelegiuri sau dereglari.

12 comments:

Anonymous said...

Tare tiganca din antepenultima poza :)) Si-a luat-o tiganu peste ceafa ? :)))
Un reportaj reusit din punctul meu de vedere ;)

Luiza Puiu said...

mersi bogdan :) , sper ca voi mai reveni la ei si poate va deveni fotoreportaj, deocmadata na..se putea mult mai bine :)
tiganul din poza de care vorbesti imi arata pocalul din zestrea sotiei lui.

hasan said...

Foarte interesanta si frumoasa seria.

Anonymous said...

Da, si mie imi plac fotografiile. Bravo, Luiza.

Luiza Puiu said...

:) multumesc mult

Alexa Catalin said...

Am nimerit pe blogul tau intamplator si de 2 ore tot aici sunt.

Imi plac mult fotografiile tale. Arata excelent. Si eu trag sau incerc sa trag dupa aceleasi tehnici.

Fotoreportajele cu tigani sunt excelente. Daca ar aparea intr-un numar din NG nu ar surprinde pe nimeni.

Sa continui :)

Imi plac ideile tale, entuziasmul tau, recomandarile tale.

Mult succes in continuare! Am sa revin cu siguranta pe blogul tau pentru a-mi clati ochiul cu imagine de calitate si nu numai!

Luiza Puiu said...

uau. multumesc mult!

Viorel Dudau said...

foarte tari fotoreportajele tale cu tigani. felicitari, si mai vrem!

Anonymous said...

Buna din İstanbul Turkey Luiza,
Cand cautam fotografi cu tiganii din internet am gasit fotoreportajul "Doua ore cu Tiganii Gabori" care m-ia placut foarte mult.Mai ales fotografiile de pe randul 1 şi 7.Aşi dori sa vad daca aveti mai multe fotografi ca astea.Ma intereseaza foarte mult ca şi eu doresc sa vin ın Romania şi daca se poate sa ma informati cum aşi putea sa ajung acolo,sa-u de pe internet de unde pot sa gasesc drumul.O sa raman dator daca o sa ımi raspunteti acesta ıntrebare şi coment.Va multumesc pentru colaborare.
omur_de@yahoo.com.tr

Paul Hitter said...

imi plac fotografiile tale.
uita-te si pe blogul meu. eu pictez.
bafto velo delo. ;)

luiza iuliA said...

buna .. si eu ma numesc luiza si sunt o tiganca ca si cei din reportajul tau doar ca stilul meu de viata este un pik mai diferit de al lor miar place sa vorbim ... da articolul este destul de reusit tu find o persoana din exterior insa eu vad un pik diferit si simt tot o data altfel daca te intereseaza putem vb mai multe (onicutza_mik) miar face placere ...

Luiza Puiu said...

Draga domnule anonim, am sa va rog sa va purtati civilizat si demn si sa va cautati alte posibilitati de a va canaliza energia negativa decat in a injura un post vechi de 5 ani, despre o familie frumoasa de tigani.