Tuesday, May 22, 2007

Basescu, tigani, presa si povesti cu furturi de jucarii

Domnul Basescu s-a luat de tigani. irecuperabil, neiertabil, grotesc. omul politic ideal mie trebuie (printre multe altele) sa creada in nondiscriminarea si interculturalitate ca in mama si matusa democratiei. si in momentele in care e imbracat la costum si cand e in bermude. egal daca vorbea cu maria lui. nu mi se pare ca e o scuza ca era in spatiul lui intim. egal. asa gandeste. s-a vazut. mi se pare ingrozitor ca in vocabularul unui presedinte sa fie expresia "tiganca imputita" sau "pasarica". Nici printre badaranii de rand nu cred ca as auzi asta legat de o domnisoara, fie ea si agasanta.

nu am votat sambata, nu am drept de vot. so, am scapat de mustrari de constiinta. nu tin cu nimeni.

M-a revoltat cumplit cum un presedinte poate lua un lucru altcuiva, cu titlul de "Ma cauti luni!".
Cand eram mica mica mama incerca odata sa-mi explice ce inseamna democratia. Eu gandeam ,ca in basme, ca regele poate ordona subalternilor lui orice si are toate drepturile asupra poporului, doar e rege, respectiv na, cum ii zicea mama, presedinte. Dupa ce mi-a explicat ea ca toti oamenii is egali si ca toti au drepturi, intrebarea mea a fost: Si daca vine presedintele si imi cere TOATE jucariile, eu nu trebuie sa i le dau??? Ea mi-a zis ca NU. serios.

Domnul B a "confiscat" un mobil cuiva. Nu prea inteleg de ce domnisoara era acolo intrunchiparea presei. Mie mi se pare ca atata timp cat nu filma cineva profi, pentru a si da pe post, era "orice romanca" insistenta, in trecere. Planul lui CTP si a Clubului Roman de Presa de a nu da stiri despre el mi se pare putin demagogic, interesat. O ...o coborare la nivelul lui. Presa, in varianta mea- tot idilica- e mult mai sus. Totusi e incredbil ca se misca ceva, admirabil. Am fost un pachet de nervi in seara in care am vazut la tv, inca nu izbucine scandalul si intrebam in disperare lumea pe mess pe cand un protest. Mi s-a zis ca nu se va intampla asa ceva. Si totusi!!

Ma bucura nespus ca societatea civila a reactionat. Asta face parte din lumea idilica :). Bravo Cncd-ului, Romani Criss, restul de 19 ONG-uri, oamenilor care au protestat, presa people, poate e o sansa sa inteleaga si Domnul B povestea cu jucariile. Cat despre tigani, pentru mine e absolut neiertabil.
"tiganca imputita"
link spre alti tigani "imputiti"
link la "puiut de comunist"

24 comments:

Alexandra Sandu said...

misto povestea ta de cand erai mica... cat despre basescu, nici nu are rost sa comentez. sunt curioasa daca exista oameni care ii pot gasi scuze si ce fel de scuze ar fi astea...

sebastian sascau said...

Ti-am comentat una din fotografiile dedicate lui Base de pe BOG, si sugeram acolo ca ar trebui sa fii putin mai obiectiva. Acum, dupa ce am citit povestea si gandurile tale, iti dau perfecta dreptate.

Viorel Dudau said...

Orice om e doar om, fie el gunoier sau preot sau presedinte de tara. Fiecare are dreptul sa gandeasca ce doreste, sunt gandurile lui proprii si personale, cu totii avem defecte si niciun om nu e perfect.

Razvan Popa said...

Draguta povestea, faina poza si indreptatita reactia.
Si totusi, iti plac toti tiganii? n-ai intalnit nici unul rau? care sa nu-ti placa?

Viorel Dudau said...

Ca sa parafrazez un comentariu de mai sus:
Cat despre fiinta aia cu telefonul, nici nu are rost sa comentez. Sunt curios daca exista oameni care ii pot gasi scuze si ce fel de scuze ar fi astea... In niciun caz nu-mi doresc sa reprezinte presa din Romania, fiindca daca ar fi asa, mi-ar fi rusine de mine.

Luiza Puiu said...

asa e viorel, dar legat de primul tau comentariu, orice om are voie sa fie xenofob, rasist, sexist, nazist dar daca isi manifesta DISCRIMINAREA face o ILEGALITATE. daca vrea sa conduca si o tara "europeana" e chiar periculos.

razvan, nu, nu imi plac toti tiganii. viata unora ma fascineaza,. Faptul ca am cunoscut fetitze care isi spalau fata in disperare, pentru a scapa de culoarea neagra a pielii m-a inspaimantat. foarte multi isi neaga etnia. e ingrozitor ca cineva sa aprofundeze aceste frustrari iar daca vine de la un presedinte, e de neiertat.

Luiza Puiu said...

sebi, faza cu obiectivitatea ma depaseste. obiectivitate nu inseamna cenzura. mi-am zis numa of-ul

Viorel Dudau said...

Omul a vorbit cu sotia lui, in masina lui, fara sa se exprime public. Si cred ca nu e deloc ok faptul ca aceste vorbe au ajuns publice din dorinta unora de a provoca un scandal de presa, in goana nebuna dupa audienta.
Deci nu si-a manifestat discriminarea, si-a pastrat-o in capul lui, in familia lui, respectiv in masina lui, fara persoane straine de fata.
E pacat ca gandeste asa, dar repet, fiecare gandeste ce vrea.

Luiza Puiu said...

parerea mea e in primele randuri ale postului. as vrea sa aiba alte valori, indiferent cand si cu cine.

Paula said...

admir faptul ca "te-ai sesizat". eu am mentalitatea banateanului: aud intamplarea, spun "ce kkt!" si imi vad de ale mele... bravo! un jurnalist ar trebui sa se sesizeze.

Unknown said...

Am discutat noi despre asta, stii ca ii gasesc si scuze domnului B., dar nu sunt fanatica in a-l apara. Mi-a placut blogul. :)

Viorel Dudau said...

Bine, ca domnul B. este un imbecil nu era nicio noutate. Ca o asa zisa jurnalista se comporta astfel iarasi... s-a mai intamplat si probabil se va mai intampla.
Eu ii gasesc scuze maimutoiului doar in contextul conflictului cu don'soara ce se vrea reprezentanta presei, si atat.
Cu totii gandim discriminatoriu mai mult sau mai putin, iar o situatie de genul asta te poate impinge la fapte necugetate, si-ti poate scoate la iveala chiar si gandurile pe care, poate, te straduiesti sa le infrangi si sa le tii ascunse undeva acolo... in speranta ca o sa se stinga de la sine cu timpul.

Anonymous said...

faza cu luatul telefonului mobil poate fi comentata in fel si chip
oricum, primul carmaci al tarii si-a cerut scuze public, daca nu ma insel

partea cu discutia din masina personala a lu' nea Base nu ma intereseaza. e dreptul sau sa-i spuna ce doreste lu' nevasta-sa

ca doar nu mai trebuie sa dam socoteala pentru ce spunem intre cei 4 pereti de acasa/masina, nu-i asa ?

Luiza Puiu said...

eu nu-i cer socoteala :P, dar odata ce am vazut atitudinea lui, nu pot sa nu-l cataloghez intr-un anumit fel. e parerea mea umila ca un presedinte (ideal) nu foloseste asemenea cuvinte si gesturi

Anonymous said...

Dupa ce ca tiganii ne bat, ne taie, ne jefuiesc pe strada, violeaza. ne fac numele de rahat in Europa, ne fac "romani spurcati" tu mai ai tupeul sa spui ca ce a zis Base e ceva strigator la cer?

Personal am avut numai si numai experiente neplacute cu tigani, nici una buna, nici macar una. Nu doar odata am mancat bataie fiindca le-am cerut sa fie civilizati si ei au sarit 7 pe mine ca niste animale lase.

In plus ce a zis Base nu a fost public. Daca o zicea live mai era ceva dar ce dracului numai are voie omu la intimitate? Give the man a break.

Nu inteleg de ce repede sariti sa aparati niste excroci ca tiganii cand romanii sunt batuti pe strada zilnic de asemenea animale ... Ce? Credeti ca romanii nu conteaza? Noi nu avemdrepturi? Trebuie sa acceptamsa ne bata tiganii iar noi sa nu facem nimic fiindca altfel sunt rasisti?

Mai aparati bai scarbelor si romanii nu numai ciorile!

Luiza Puiu said...

m-am gandit mult daca sa sterg comentariul tau. tocmai pentru ca exista dinastia ca tine merita luptat. o zi faina

Anonymous said...

Luiza, incearca sa privesti dincolo de ceea ce ti se serveste de-a gata la TV si prin mass media (brainwashing). E important, mai ales in cazul tau sa pastrezi o minte deschisa, fara sa dai verdicte si sa prezinti realitatea asa cum este ea. Omul e un marinar necioplit. Nu cred ca e rasist. Probabil ca aia i-a venit pe limba la momentul respectiv. Cat despe ONG-urile de rromi, se baga si ele in seama aiurea ca sa-si justifice existenta si sa capete bani. Mai bine ar face ceva util, de exemplu locuinte sociale pentru rromii defavorizati. Totusi mi-au placut poza din link-ul de la presa people si tricourile cu "tiganca imputita"; e o modalitate destul de faina de a protesta impotriva unei chestii care nu-ti convine. Te rog sa nu ma intelegi gresit; incearca sa fii mai moderata pentru ca adevarul e intodeauna undeva la mijloc.

Luiza Puiu said...

mersi ggl, incerc :)

Andrei Pacurar said...

Ipocrizia întrece aici celebra "producţie de râu la hectar". Sunt oameni ca şi bietul anonim cu care trebuie luptat, nu? E clar că nu prea înţelegi nimic. Discursul tău şi al altora este tipic: "Ştiu foarte bine că ţiganii nu sunt toţi ok, mulţi fură, bla bla, dar hai să nu discriminăm, am văzut şi ţigani de treabă...". Sunteţi oamenii lenei, ai nepăsării, ai polictical correctness-ului de tragul trendului. Eu vă propun ceva. Hai să şi rezolvăm problema, dacă tot ne pasă de ei, nu doar să trăncănim pe bloguţe drăguţe. Majoritatea trăiesc într-o mizerie crasă. Du-te, stai cu ei o lună, încearcă să-i înţelegi, fă ca steve irwin cu crocodilii, şi după o lună, dacă nu te-a părăsit filantropia declarativă pe care o agiţi aici, dacă nu ţi s-a întors stomacul de vreo 3 ori pe dos, vino şi luptă-te cu anonimii care iau bătaie de la cei şapte şmanglifici.
Iar dacă nu merge nicicum cu ei, dacă laolaltă nu-i putem ajuta, să îi scoatem din pauperitate, atunci hai să aplicăm soluţia finală. Sună rasist? Sună abominabil? Aşa e....mai bine îi lăsăm să se zbată în continuare, în glod, în eternă discriminare. Sună patetic, la fel ca toate mesajele de aici, îmbuibate cu un balcanic "self righteousness", cu dude amare în stilul: "Dacă e aşa, mi-e ruşine de mine." Să-ţi fie, eşti prost...

Luiza Puiu said...

andrei, am stat aproape 2 saptamani intr-o satra, am fost prin mai multe comunitati si as reveni oricand cu drag. chiar asta imi doresc sa fac viata asta. nu am incercat sa "fac ca steve irwin cu crocodilii", e o comparatie aberanta. ma fascineaza cultura tiganeasca demult. gasesti pe blog un filmulet si multe poze si linkuri de acolo. imi pare rau ca zici de acest loc ca e "blogutz dragutz". o zi faina

Anonymous said...

Da, ai fost într-o şatră şi respect asta. Sunt convins că nu ai fost acolo total dezinteresată, doar de dragul culturii lor, doar eşti fotografă, cine ştie, poate ai mai făcut şi un bănuţ pe spatele lor tuciuriu.
Cu toate astea, ignoranţa caracteristică probabil tinereţii te face oarbă la adevărata natură a comunităţii ţigăneşti din românia. Doar fiindcă te-ai căţărat pe un bolovan nu înseamnă că ai fost la munte şi ai făcut alpinism.
Ţi-aş recomanda câţiva autori distopici care tratează cu subtilitate această temă gâdilitor de sensibilă, dar mă îndoiesc că eşti cititoare înfocată. Este cu adevărat fascinantă cultura ţigănească şi într-adevăr, dacă am şti să o canalizăm pozitiv, am putea cultiva un femomen pitoresc unic în lume pe plaiurile noastre mioritice. Dar nu se poate aşa, nu poţi să asculţi în linişte lăuta ştiind de reţelele de colduţi sau şnapani, nu poţi savura dansul htonian gândindu-te la sistemul de pseudo-caste care guvernează comunitatea "romilor" din românia, sistem care, împotriva legilor statului, nu permite egalitatea de şansă.
Putem să le suflăm în continuare în funduleţul lor păcuriu, să cădem extaziaţi la valoarea lor (merită amintit că majoritatea "cântăreţilor" de mamele sunt mai bronzaţi din naştere) dar asta nu va schimba imaginea pe care o are mapamondul despre ei, imagine în bună măsură meritată.
Cât despre comparaţia cu bietul steve, plecat acum pe veşnicele plaiuri ale vânătorii, sau poate cine ştie, (chiar mai bine) reîncarnat în crocodil, ce aş putea zice? Nu era deloc insidioasă, omu avea grijă de animalele alea ca de propriul lui copil. E un exemplu de urmat, părerea mea. Şi dacă stai bine să te gândeşti, vrei nu vrei, crocodilii, prin însăşi natura habitatului lor sunt mai ...spălaţi ca şi prietenii lor cu dinţi de aur.

Luiza Puiu said...

multumesc mult de vizite si comentarii domnule Pacurar. apreciez diacriticele si neologismele folosite. astept bibliografia :)

Anonymous said...

nu îmi mulţumi mie pentru diacritice, mulţumeşte mişcării dacia literară, care a îndepărtat chirilicele şi a încercat impunerea alfabetului latin.
"vizită" este un neologism, la fel şi "comentariu", şi "bibliografie", chiar şi "diacritic"...deci bănuiesc că ar trebui să îţi mulţumesc şi eu pentru neologisme.
Cât despre bibliografie...aici nu te pot(doresc) ajuta. dacă mai altă pasiune în afară de fotografie, sunt sigur că vei găsi şi singură...

Şi ca să vezi cum ţiganii îşi dăunează propriei culturi (fără evident să îşi dea seama) îmi amintesc de un panou mare în faţă la tribunal, înfăţişând o poză cu trei puradei care se zgâiau tâmp la aparat, sub care erau trecute trei proverbe de când lumea, de pe la noi, din care reţin: "A te îneca ca ţiganul la mal"...contextul în care era dat e sublim: opriţi discriminarea, de câte ori aţi auzit aceste vorbe rostite printre voi...
păcat, ţiganii fac subiectul unora dintre cele mai tari proverbe pe care le avem...

Luiza Puiu said...

v-am intrebat de bibliografie in urma ofertei dumneavoastra. va place mai mult sa vorbiti decat sa si faceti ceva. o zi buna