Galeria cu fotografiile lui Tudor: EVZ
Siteul lui Tudor Platon, Interviu in fotografa.ro
Detalii: Oskar, antena3, Gandul, Adevarul de Piatra Neamt
Reactii: Codruța Marinescu
Detalii: Oskar, antena3, Gandul, Adevarul de Piatra Neamt
Reactii: Codruța Marinescu
Proiectul început de Tudor în cadrul Grădiniței de fotografie documentară este o pledoarie pentru fotografierea mediului în care trăim și pe care, necontestat, îl cunoaștem cel mai bine. Ei bine, eu în liceu visam să fac fotografie de război sau dacă nu, măcar prin Africa sau India. Fotografiam deja pentru Mediafax, motiv pentru care am pozat cred mai multe "evenimente de interes național" decât pauze la școală. Nu îmi puteam imagina atunci cum va veni momentul în care nu voi mai sta zilnic în acea bancă înconjurată de aceași colegi. Acum e prea târziu să mai documentez ceva. Căutând însă printre cd-uri vechi, dintre care doar unele mai merg, am găsit câteva poze din acea vreme. Din păcate dirginta noastră a suferit un infarct în cancelarie la un an după ce am terminat noi. Ea m-a susținut mult să fotografiez și îmi motiva toate absențele când plecam la vreo "acțiune". Îmi pare rău că Tudor și colegii lui nu au avut parte de un om așa minunat ca ea.
14 comments:
foarte sincere pozele tale!
Eu cred că un model release ar fi rezolvat problema:
http://thesocietyofthespectacle.wordpress.com/2011/05/02/tudor-platon-victima/
Minunata initiativa! Ce poate fi mai frumos decat anii de liceu! Si ce poate fi mai minunat pentru dascali decat sa dea aripi elevilor si nu sa le franga!
Bravo pentru suportul moral oferit acestor copii pe care nu-i vad decat ca pe oricare alti elevi de varsta lor din Europa...
Imi pare rau ca asta ai inteles, dar oameni de care spui in postul tau exista. Altfel Tudor ar fi fost exmatriculat de foarte mult timp pentru absente. Poate ca ce s-a intamplat acum este chiar o consecinta a tolerantei de care s-a dat dovada in cazul lui Tudor. Cu siguranta unul dintre motivele pentru care Tudor a ajuns la nivelul actual este si incurajarea primita din partea scolii. Poate incurajari tacite, poate incurajari si sprijin real, dar cu siguranta o toleranta pe care intr-o alta scoala nu le-ar fi avut. Da, a scolii in care a fost elev aproape 8 ani si care, atunci cand a fost cazul, l-a sanctionat (nu doar pe el). Imi pare rau ca Tudor nu a spus nimic despre asta. Toata lumea a sarit in apararea lui, dar ipocrizia a atins, din pacate, si mintea unui tanar care inca invata, sau macar ar trebui sa invete. Dovada ca Tudor este ipocrit este tocmai reactia generalizata de dezaprobare la adresa scolii. Dovada ca scoala a reactionat corect, desi poate putin exagerat, este tocmai reactia ce a urmat actiunii sale. Toata lumea a reactionat ca si cum in acea scoala asta se intampla in mod obisnuit. Daca vei cauta un pic vei descoperi ca nu e chiar asa. Cred ca e una din putinele scoli din Romania care are un club de jurnalism, un club de fotografie, club de limbi straine etc. Probabil ca este una dintre putinele scoli in care copii sunt incurajati sa faca si altceva decat e cuprins in programa scolara. Cum crezi ca o scoala a carei revista a castigat locul I 2 sau 3 ani la rand la concursul de reviste scolare poate face asta fara a incuraja copii sa-si manifeste personalitatea si inclinatiile artistice (revista la care a colaborat si Tudor). Cum crezi ca una din cele doua scoli parteneri Microsoft din Romania este tocmai aceasta scoala. Cum crezi ca o scoala ce a castigat premiul I acordat de fundatia Dinu Patriciu poate face asa ceva fara niste profesori implicati intr-o multime de proiecte extrascolare. Totul pe aceleasi salarii renumite ca si intr-o scoala in care nu se face nimic altceva decat ce prezinta Tudor in pozele lui. Care ar trebui sa fie reactia unui consiliu profesoral din scoala unde acest copil a fost incurajat ani la randul sa-si dezvolte aptitudinile, cand constata ca acest copil se caca in capul lor(imi cer scuze pentru expresia folosita, dar avand in vedere ca citiorii sunt in mare majoritate artisit, vor accepta exprimarea).
Chiar nimic din ce se intampla acolo nu e bine si toate sunt obtinute politic? Nu cred asta. Cred mai degraba ca, datorita caracterului pe care il are, Tudor nu si-a gasit, sau mai degraba nu a dorit sa-si gaseasca locul in nici unul dintre proiectele pe care le putea face in cadrul scoli. Pentru el scoala a fost probabil o corvoada care l-a tinut pe loc. Poate mai tarziu isi va da seama ca a judecat gresit, dar asta-i mai putin important. Poate in scoala aia sunt profesori care nu-si fac treba pentru care sunt pusi acolo, dar cu siguranta sunt multi care fac cu mult mai multa treaba decat cea pentru care sunt platiti. Si asta o fac din pasiune si din daruire. Stiu ca suna patetic, dar sa stii ca inca mai exista asemenea profesori. Probabil ca tot acest incident va mai convinge o parte dintre acei profesori ca nu merita oboseala si stresul pe care le implica toate lucrurile pe care le fac ei pentru a ajuta niste copii sa-si gaseasca viitorul. Pacat.
P.S Nu sunt profesor in scoala in cauza , dar printr-un concurs de imprejurari cunosc destul de bine ce se intampla acolo.
Nu este un merit deosebit pentru o școală să își susțină elevii, la fel cum nu e un merit deosebit când un doctor își tratează pacienții. Este o obigație morală!
Din pozele lui Tudor nu m-aș fi îndoit nici un moment că există în acea școală activități extrașcolare, o revistă sau un club de jurnalism. Și acestea sunt aspecte care se regăsesc în orice liceu mai mare din lume. Nu există nimic jignitor în fotografiile lui Tudor, dar într-adevăr un prejudiciu de imagine este ce și-a făcut liceul cu mâna lui!
Din fericire trăim într-o lume cu acces la internet în care copii dezghețați vor citit despre acest scandal înainte să se înscrie la liceul dumneavoastră.
Pacat ca nu ai inteles ce am scris.
Sunt prea multe lucruri pe care nu le înțelegeți. Dacă nici să vă faceți înțeleasă nu reușiți, nu pot decât să sper ca nu lucrați în învățământ!
Luiza, n-as vorbi cu anonimii...
mi-au placut mult pozele tale tale din liceu, daca regret ceva, e ca nu am avut curaj sa fotografiez cand eram in liceu si facultate.
te pup si felicitari pt Diplom, sper ca e gata de-acuma:)
Sabina
hei, ma bucur sa aud de tine! Lucrarea mea e pe cale sa se nasca. Si culmea, e despre democratizarea fotografiei! :)
Mda, model release pentru fotografie documentară. Stai jos, 4.
Model release-ul e necesar atunci când editorul [sau cel care publică materialul] obţine profituri [= bani] în urma publicării materialului. Ca să nu vină modelul după aia să zică "oooh păi tu ai scos o grămadă de bani din materialul ăsta, ia dă şi la băiatu 50% că de nu tribunalul te mănâncă".
foarte reușite pozele tale, mulțumim!
Treaba cu model release-ul e o prostie în cazul de față. Am văzut că se tot bate apa în piuă pe treaba asta de când cu cazul lui Tudor.
Stimatul/stimata persoană anonimă mi-a scris și mie pe blog, cu aceleași gânduri și revolte împotriva tuturor celor care s-au șocat la auzul veștii că Tudor a fost exmatriculat. Îmi place, totuși, că aici a scris că școala a reacționat puțin exagerat. Măcar de data asta a ajuns aproape pe aceeași lungime de undă cu restul lumii, cu cei care am considerat de la început că școala a exagerat. Dar nu puțin, ci rău de tot.
Minunata initiativa! Ce poate fi mai frumos decat anii de liceu!
Mi-a placut mult articolul DVS. Multumesc!
Post a Comment