Monday, January 22, 2007

"jegosii de romani"- intre frustrari si sperante


Atunci cand romanul vorbeste despre Romania o face ironic, batjocoritor.
atunci cand fotograful vorbeste despre Romania o face grotesca
atunci cand ne gandim la Romania vedem saracie, copii mucosi, dezbracati, sinistrati, politicieni corupti, batrani cocosati, oameni ai strazii....


suntem niste complexati

Cred ca simtim ca ne eliberam de grotesc atunci cand vorbim despre Romania ca despre o grota.
Poate ne simtim superiori atunci cand ii aratam pe romani ca fiind saraci si murdari.

de ce altfel?

"oriunde te-ai afla in Romania esti la mai putin de o ora distanta de un sat de tigani" scria NG in noiembrie. nu o fi nimic frumos in asta??

de ce francezii se pozeaza in biblioteca si in rochii elegante iar noi mereu in mocirla?

de ce pozam asa??

de ce uram sa pozam peisaje si apusuri, copii fericiti si porumbei..? preferand sa aratam ura, disperare, tristete?


la noi stirile arata mereu mai gri. sunt la noi mai multe crime si violuri? mai putine expozitii, festivaluri, concerte?

de unde stiu strainii despre Romania ca lumea a 3-a, daca nu din pozele noastre?! de la etajul x al hotelului cu mai mult de 3 stele, sigur nu se vad puradeii.

am primit astazi un calendar cu tema "Europa" vazuta prin ochii tinerilor.
un fotograf francez a pozat o domnisoara spaniola intr-un tren polonez
copii studiosi, studii europene
"bucuria de a trai intr-o Europa unita"
chiar si poze din Ucraina sau Polonia aratau civilizatie, cultura, istorie, porumbei

3 dintre fotografiile publicate sunt facute in Romania, toate trei arata o tara cu copii desculti, infometati si cu batrani prea bolnavi ca sa mai miste.
cel mai rau este ca una dintre fotografii e facuta de mine....

am remuscari. de asta scriu.
simt asa...ca din vina mea strainii se vor uita urat la romanasi si in luna septembrie -cand vor da de pagina cu poza mea...


dar ce e de facut?

cica avem o tara frumoasa

sa ne pozam bibliotecile!?

10 comments:

Anonymous said...

Uimitor cum ai reuşit să pui "punctul pe I"... cât despre poza ta din calendar... poate e mai bine aşa pentru că imaginile astea nu par a-i deranja pe cei ce ne conduc şi ar putea face ceva.

Bogdan Dinca said...

nu stiu daca asta chiar e o problema atunci cand vorbim de poze. depinde pana la urma de scopul pozelor. parerea mea este ca fotojurnalismul trebuie sa scoata la iveala problemele, altfel nu se vor gasi solutii. stii f bine ca si in america (sa nu mai zic de franta) s-au facut fotoreportaje despre probleme sociale, culturale sau de orice alta natura, care au scos la iveala probleme grave.
poate nu ne putem preface la fel de bine ca francezii ca traim bucurosi intr-o europa unita, dar in mod sigur nici ei nu au doar civilizatie, cultura si porumbei :)

Bogdan said...

Felicitari pt blog, pt idee si continut, tot asa! Sfatul meu: daca ai odata timp, du-te in munti si pozeaza fata frumoasa (poate chiar unica) a Romaniei si mai lasa deoparte Rromania... Acolo sper sa descoperi tara frumoasa desprea care vorbeai si, odata cu tine, poate, si strainii (europenii)

Tudor Prisăcariu said...

uite ca s-a nimerit sa ajung pe la tine pe-aici si sa vad postu asta. pentru mine faptul ca romania este asa cum este, ca sunt gunoaie, mizerie, cersetori, tigani, caini, etc. ma face sa nu ma plictisesc si intr-un fel ciudat ma bucura. nu ca e bine pentru tara sau pentru in felul in care e ea privita ci pentru ca ma face pe mine sa o percep ca pe un loc inca foarte viu unde regulile si asa zisa ordine occidentala nu si-au gasit inca loc. si asta e foarte bine. uite de ex eu invat la londra. loc unde totul e aparent minunat dar de fapt totul e foarte fals. de la oameni pana la faptul ca multe zone din londra sunt absolut oribile, conditiile de locuit fiind foarte proaste. da, au casele lor nu un apartament in bloc dar casele sunt de multe ori extrem de distruse si vechi iar blocurile care sunt sunt sub orice critica in general. si sistemul lor de sanatate de stat e de cacat si il injura cu totii. si la ei sunt greve, proteste, si la ei sunt cersetori pe strazi si tot asa. diferenta e ca turistii nu prea percep lucrurile astea pt ca ei vad numai big-ben, westminster abbey sau palatul regal. la nivel mondial se cunosc problemele respective dar oricum toate tarile le au asa ca nu o sa se-arate cu degetul intre ele. nu stiu cum sa descriu diferenta dintre saracia noastra si saracia lor, decat poate zicand ca la ei e mereu un strat proaspat de vopsea care o ascunde in timp ce la noi nimeni nu se deranjeaza nici macar sa incerce sa o ascunda. si asta face ca noi sa fim mai pe bune ca ei, chiar si asa in saracia noastra. si din cauza asta ei (occidentalii) ne arata pe noi cu degetul si ne scot drept si mai saraci si mai murdari.

deja incep sa ma intind prea mult si problema e ca as putea vb despre chestia asta foarte mult pt ca m-am gandit la chestia asta de nenumarate ori in ultimii ani de cand sunt la facultate aici.

inchei prin a spune ca in ziua in care romania o sa devina ordanata si curata eu unul o sa fiu trist pt ca am pierdut ceva ce aici a disparut. dar poate sunt eu nebun :p

Luiza Puiu said...

genial tudor!!!!!!!

Anonymous said...

La ce ar conta toate acestea? La ce ar folosi parerea altora? Oamenii traiesc fericiti si intr-o tara urata, si intr-o tara despre care se vorbeste urat. Oamenii cauta, cer si se zbat pentru o frumusete din exterior doar atunci cand cea din interior dispare...

silviu said...

eu unul m-am saturat de "flori de mucigai", de "estetica uratului".. a "pitorescului" specific romanesc. e urat dom'le, atat tot, mizerabil si pe deasupra mai si pute... ce o mai dam la tocmeala "ba sa vezi, ca are farmecul ei chestia asta, ca asa suntem noi, e parte din identitatea noastra nationala..." ete fas, daca e pe asa, eu nu-mi asum identitatea asta nationala. a fi balcanic nu e un lucru bun, nu e nici pe departe o calitate, nu stiu de ce incercam sa umblam cu cioara vopsita.

polemici, polemici, oare cui servesc :)

Luiza Puiu said...

balcanic =rau?
american= bun?

intotdeuna depinde din ce unghi vezi lucrurile ;)

silviu said...

a zis cineva, ceva despre americani?

sa ma citez: "... ca mi-am amintit de Borat, filmul.
doua idei sunt de retinut:
- tipul asta prezinta in filmul lui, printre altele, cea mai de cacat tara pe care si-a putut-o imagina el
- filmarile care evocau acea tara de cacat au avut loc in Romania… si in SUA"

sau sa-l citez pe Mirce Badea: "singurul lucru bun pe care-l mai poti face in tara asta, e sa pleci"

Luiza Puiu said...

nu te lasa demoralizat de Borat.


inainte sa plece toti, e nevoie si de oameni care sa lupte pentru schimbare. poti incepe schimbarea Romaniei cu tine, nu trebuie sa dai vina pe altii.