Thursday, March 13, 2008

Doamna Gospodina


Sunt des necajita ca nu fac poze in tara asta, ca nu mi-e ok sa pozez oameni pe strada, cum mi-e in Romania, ca imi suna in minte vorbele profei de foto explicandu-ne cat de ilegal e sa pozezi persoane nepublice, ca nu stiu destule subiecte marunte, ca nu am timp acu de unele lungi, ca nu prea stiu multi oameni aici. Cand ma intorc de la scoala fac poze, asa, cam degeaba, de drag.
Nu stiu nimic despre doamna cu soare in fata. Cand am pozat-o mi s-a parut a fi gospodina.

6 comments:

Anonymous said...

imi place tonalitatea calda a fotografiei..:)

Anonymous said...

Si la austrici e ilegal sa pozezi aiurea pe strada? De fapt la cat de batuti in cap is nemtofilii ma asteptam la asta.

Luiza Puiu said...

ilegal e sa publici imaginea fara acordul omului. dar asa e si in romania.doar ca e mai putin cunoscut acest lucru (si din partea fotografilor si a celor fotografiati).
cred ca si oamenii sunt mai bucurosi de poze in tara. in austria nu ma roaga nimeni sa-i fac o poza pe strada :)

Anonymous said...

Esti sigura ca e ilegal? Din cate stiu eu persoana din fotografia publicata te poate da in judecata si are sanse sa si castige daca poate dovedi ca i-ai adus daune morale prin publicarea fotografiei. As vrea sa stiu de cand cei din presa cer acordul scris (acordul verbal nu se pune) fiecarei persoane cu care publica imagini? In alta ordine de idei, strada e domeniu public si in mod normal ai dreptul sa faci fotografii pe domeniul public daca acest lucru nu este interzis in mod explicit (prin semne; de exemplu in cazul unei unitati militare, ambasade, etc.).

Eu nu prea fac poze la comanda dacat eventual ca sa scap de individ.

Luiza Puiu said...

stiu ca in austria e condamnabil sa publici poze cu oameni nepublici fara acordul lor. adica daca il vezi pe presedinte fumand un joint la umbra unei statui cam poti publica :).
cred ca la fel e si in romania. sau oricum, privind de pe partea drepturilor omului, asa ar trebui sa fie.
iar de cei din presa nu stiu sa-ti raspund. cei de la APA nu publica poze fara acord. iar in ro stiu ca cel putin teoretic la reviste sau pt poze de stock se cere semnatura persoanelor care pot fi recunoscute din poze

Anonymous said...

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2008/03/you-cant-pictur.html