Wednesday, November 28, 2007
Un roman acordeonist in Viena- ziua 1
Pe Sile l-am intalnit cantand pe una din cele mai aglomerate strazi de cumparaturi. Si-a pierdut un picior intr-un accident de munca la CFR, in Bucuresti. In Romania nu avea decat ajutorul social pentru handicap, bani care nu-i ajungeau nici de mancare. Acum e de 4 ani in Austria.
Canta la acordeon pe strazile Vienei. Oficial, legal, cu acte, program si impozite. Principalul scop al vietii lui este fetita lui, Mari. Banii castigati din cantat trebuie ii ajunga pentru chirie, mancare si scoala ei de muzica.
De cateva zile de cand mama i-a parasit el trebuie sa se ocupe singur de copil. Putin dupa 7 dimineata, in timp ce Mari se uita la desene animate, Sile ii pregateste mancarea pentru scoala. Mari are 7 ani, e in clasa intai, nu prea stie germana si spune ca nu intelege aproape nimic din ce vorbeste invatatoarea cu ea. Isi doreste insa mult sa invete sa cante.
va mai urma :)
----------------------------------------------------
deutsch
Ich habe mir vorgenommen mehrere Reportagen über die rumänische Immigranten in Wien zu machen. Das soziale Phänomen der massiven Auswanderung finde ich faszinierend- es ist so ein Stück Geschichte, an dem ich Teil nehme. Ich freue mich so viel wenn ich in der Strassenbahn, in der U-bahn, auf der Strasse, die rumänische Sprache höre- und es geschieht mir mehrmals am Tag. Es ist unglaublich wie viel sich diese Menschen geopfert haben um ein besseres Leben zu suchen.
Sile habe ich auf eine der bekanntesten Shoppingstrasse kennengelernt. Er hat einen Bein an einem Arbeitsunfall in Bukarest verloren. In Rumänien bekam er nur eine soziale Hilfe, die ihm nicht einmal für das Essen ausreichte. Jetzt ist er seit 4 Jahren in Österreich. (Bild 1) In Wien spielt er an einer Ziehharmonika. Öffentlich, legal, mit Programm und Steuer. Das Geld muss ihm für die Musikschule seiner Tochter reichen. (Bild 2, Bild 3) Seit einigen Tagen hat ihm seine Frau verlassen und jetzt muss er alleine für Mari sorgen. (Bild 4, Bild 5). Um 7 Uhr morgens, als Mari noch Zeichentrickfilme anschaut, bereitet Sile ihre Jause vor. Mari ist 7 Jahre alt, ist in der ersten Klasse und sagt dass sie nichts versteht was die Lehrerin mit ihr redet. Sie Wünscht sich aber singenlernen.
Wird noch folgen.
Friday, November 16, 2007
Fotografi despre care invat la scoala
Jo Spence (n. Londra 1934) a murit in 1992 de cancer la sân. De când i-a fost descoperita boala a lucrat la o serie de autoportrete numita “Beyond the Perfect Image”. Pozele ei arată corpul feminin- gol si bolnav. Proiectul a fost in anii 70 o rebeliune si o încercare de a face terapie prin fotografie. Ea s-a identificat cu miscarile feministe acelor vremuri, incercand sa impuna fotografia ca mijloc de constientizare a rolului familiei si a femeii. Studentii ei povestesc ca intotdeuna ca examen de admitere trebuiau sa prezinte fotografii cu propria familie si ca Jo credea in rolul de istoric al fotografului.
jo spence cu matura
jo spence numa cu papuci
multe poze de jo spence. scroll down
(c) Joe Spence
Andreas Gursky s-a nascut in Leipzig,
Andreas Gursky -poza galbena in Shanghai
Andreas Gursky- multi oameni
Andreas Gursky- magazin
Andreas Gursky- omuleti in Tokyo
poza CU domnul Gursky
.............................. (c) Andreas Gursky
Pipilotti Rist este artista video, are acum 45 de ani si traieste in Elvetia. A invatat la aceasi facultate cu mine. Seriile ei socheaza, au rolul explicit de a induce privitorul in alta lume, uneori critica a societatii si a politicii, alteori copilareasca, jucausa, "dream-like". Pipilotti adora sa proiecteze autoportrete pe tavanul salii de expozitie. Privitorul este astfel invitat sa stea pe spate, pe covor, intr-o dispozitie ideal de relaxata si sa priveasca in sus la imagini super colorate, super saturate, incearcari de explorare a subconstintului. In alt proiect, Pipilotii se pozeaza in multe multe portrete rujate cu fatza turtita de un geam. Seria protest ruleaza acum pe unul din multele ecrane publicitare din
imagine din sala de expozitie
picior
floare sub apa
zombi
poza cu doamna Pipilotti
sub apa
...............................................( (.(c) Pipilotti Rist- proiect video
sub birou
poza cu Terry fotografiend
domnisoara cu vaca
guma de mestecat
Interviu in Guardian
KIBOSH by Terry Richardson
(c) Damiani Editore
Nan Goldin s-a nascut in
Friends
gay
Valerie and Bruno in bed with blue blanket
serie de poze
travestiti
(C) Nan Goldin
Semiotics of the kitchen
Positions in the world
siteul ei
Anni Leibovitz (n. 1949 USA) e considereata una din cele mai cunoscute fotografe de moda. E atat de cunoscuta incat numele ei apare in Friends, intr-un episod din Simsons, facandu-i poze erotice lui Homer, sau in American Psycho. Anni a lucrat pentru inceput la Rolling Stone Magazine, i-a pozat pe John Lennon si Yoko Ono cateva ore inainte de asasinare, pe Demi Moor insarcinata, pe Whoopi Goldberg in baie de lapte, pe Sting in desert si chiar pe Queen Elizabeth, la invitatia acesteia. In 2006 publica “Photographer's Life: 1990-2005” unde ne vorbeste despre viata ei privata, despre lesbianism si despre dragostea dintre ea si jurnalista
Demi moor
Anni Leibovicz cu cenusareasca
Poza cu Susan Sontag
poza cu
Whoopi
Edward Steichen a fotografiat deja in 1895, s-a nascut in Luxenburg si a fost nevoit sa plece cu parintii in state pentru a lucra intr-o mina de carbune. Am citit ca Edward Steichen este considerat “patriarhul” fotografiei. Steichen a fost pentru o perioada scurta adept al peisajelor neclare, ceata, noapte, prelucrate pentru a obtine efecte din pictura. Stilul se numeste Pictorilism si conform Istoriei artei, s-a incheiat in 1950. Stiechen a devenit apoi in primul razboi mondial, fotograf de razboi, in perioada interbelica a pozat vedete, colaborand cu Vanity Fair si Vouge iar in al doilea razboi mondial a fost conducatorul sectiei de fotografie al marinei americane. Spre finalul carierei a fost si directorulul Muzeului de Arta Moderna din
Pictorialism
Captain Steichen's Divsion
Fotografie de moda interbelica
Al doilea razboi mondial -serie
Greta Garbo in revista Life
(c) Edward Steichen
Robert Mapplethorpe a pozat nuduri homo-erotice, masochiste si sado-masochiste, de barbati, in principal negri. S-a nascut in 1946 in
Bici 1
Bici 2
negru statuie
domn la costum
cot
(c) Robert Mapplethorpe
Dan Graham traieste in New York, este cunoscut ca artist multimedia, video, fotograf, scriitor, sculptor, producator de film si profesor. In 1965 a fotografiat "Homes for America", un proiect cu fotografii si eseuri in care arata lipsa de identitate a caselor americane absolut identice. Proiectul trebuia initial sa fie publicat in revista Esquire dar a aparut apoi, aproape fara fotografii, in reviste de arta. Criticii de arta il descalifica pentru seriile fotojurnalistice si dezaproba colaborarile cu ziare si reviste. O nemultumire a lor a fost ca Graham "evita constient orice tehnica si foloseste in schimb retrageri ieftine de culoare, fotojurnalistice". Nu inteleg.
Majoritatea proiectelor lui sunt legate de arhitectura, de reflexii, sticla si geamuri.
(c) Dan Graham
pavilion de sticla 1
pavilion de sticla 2
case
Homes for america
interviu in paris-art
Friday, November 9, 2007
Prima zăpadă. Der erste Schnee
......Astăzi am fost in excursie prin împrejurimile Vienei; a niiiiiins!! :)) Peste o săptămână începe aici Târgul de Craciun..Deşi vecinii, despre care am mai scris, nu ne-au răspuns nici până azi, verficăm mereu poşta. Începe să-mi fie mai ok în Viena. Contrar aşteptărilor încep să cunosc oameni. O stundentă româncă mi-a spus (încurajator) că (doar) primii doi ani va fi mai greu.
-------------------------------------------------------
.......Heute waren wir auf einem Ausflug in der Umgebung Wiens; es hat geschneit!! :)) In einer Woche fängt hier der Weihnachtsmarkt an. Obwohl die Nachbarn, von denen ich noch geschrieben habe, bis heute noch nicht geantwortet haben, schauen wir täglich in die Post. Unerwartet fange ich an, nette Menschen kennen zu lernen. Eine rumänische Studentin hat mir (ermutigend) gesagt dass (nur) die ersten zwei Jahre schwer sind.